Skip to main content

Традиционални састанак заступника влада држава чланица Савета Европе пред Европским судом за људска права

Заступница Републике Србије пред Европским судом за људска права, Зорана Јадријевић Младар, учествовала је на састанку заступника влада држава чланица Савета Европе пред Европским судом за људска права (у даљем тексту: Суд) који је одржан 6. октобра 2023. године у Риги, Република Летонија.

Састанак је одржан у оквиру летонског председавања Комитетом министара Савета Европе, у организацији Канцеларије заступника Републике Летоније пред међународним институцијама за људска права. Састанку је присуствовало више од 35 учесника из 32 државе чланице.

Реч је о традиционалнoм годишњeм састанку на коме владини заступници разговарају о развоју праксе Суда, изазовима са којима се сусрећу када представљају своје владе пред Судом и другим релевантним питањима.

На дневном реду овогодишњег састанка, који је одржан након паузе због рестрикција које су постојале због пандемије видруса Covid-19, размењивана су искуства у погледу, поред осталог, заступања и закључивања пријатељских поравнања пред Судом. Такође, било је речи о Протоколу број 16 уз Конвенцију.

Састанку је присуствовала и самостална саветница из Одељења за заступање, Ана Гашовић.